Modern Zamanın Parfümü

3

Modern zamanın parfümü için aynı coğrafi koşullar sağlanmış olsa bile, bugünün metropol hayatına yeterli sayıda doğal ham madde üretilmesi artık imkansız hale gelmiştir. Gerek ekonomik nedenler gerekse dünya üzerindeki ham madde yoksunluğu gibi gerekçelerle bugününün şartlarında doğal ham madde kullanabilen parmakla sayılır marka bulunmakta. Parfüm ham madde üretiminin büyük bir çoğunluğunun sağlandığı Grasse, bu hatırı sayılır birkaç markanın ihtiyacını karşılayabiliyor.


Patrick Süskind’in “Koku adlı romanından uyarlanan “Das Parfum” filmini izlemeyenimiz yoktur aramızda. Bedenin sahip olamadığı kokuyu elde etme saplantısı ve heyecanı tüm ruhunu ele geçirmiş Jean-Baptiste Genouille, damıtmak için düzinelerce kırmızı gülü tane tane doldurur bakırdan imbiğe.

Modern Zamanın Parfümü

Jean Patou‘ nun Amerika’nın buhran döneminde çok özel müşterileri için Almeras’a yaptırdığı, sadece 30 ml’ lik bir parfüm elde edebilmek için  10.600 yasemin çiçeği ve 28 düzine Mayıs gülü kullanıldığı söylenir. Dönemimin en maliyetli ve pahalı parfümü Joy, bugün hala efsanevi ve ışıltılı yerini koruyor. Buhran döneminde böylesine savurganlıkla üretilen Joy, emsalsiz bir başarı hikayesine dönüşmüştür.

Modern Zamanın Parfümü

Bugün artık aynı coğrafi şartlarda yetişen bir gül tarlasında bile, aynı kokuyu elde etmenin zorluğunu göz önüne bulundurduğumuzda, modern zamanın parfümü için  yeterli sayıda ham madde elde etme imkanı artık iyice azalmıştır. Bugün artık parfüm üretimin merkezi olan Grasse‘ ın sayılı çiçek bahçeleri ancak belirli sayıda parfüm markasına hizmet verebilmektedir.

Günümüzde tonlarca çiçek ile elde edilecek parfüm anlayışı rasyonelliğini iyice kaybetmiştir. Modern zamanın parfümü artık kimyasal formüllerle ifade ediliyor. Yasemin veya gül kokuları parfümcülükte bir formül karması olarak karşılık bulmakta kendine.

Modern Zamanın Parfümü Mü? Doğal Hammadde ile Tasarlanmış Parfüm mü?

Kimyasal elementler bugün artık tüm parfümcülüğün ham maddesi olmuş durumda. Thierry Mugler’ ın hafızasına yerleşen çocukluğunun pamuk şeker kokusunun peşine düşmesiyle ortaya çıkan Angel sentetik parfüm başarısına en güzel örneklerindendir. Yanlışlıkla fazla aldehit eklenmesiyle ortaya çıkan  Chanel No 5 ‘ te bir başka sentetik ham madde başarı örneğine en güzel örnekler arasında.

Hatırlamak gerekir ki amber, misk, civet gibi hayvansal kokuların doğal yollarla elde edilmesi önüne konulan haklı yasaklar, bu kokuları laboratuvar koşullarında formüllerle elde etmeyi zorunlu hale getirmiştir. Kaldı ki doğal halleriyle kullanımı halinde sağlığa zararlı olan, alerjen özelliği olabilen maddeler, ancak laboratuvar koşullarında, alerjen özelliklerinden ayrıştırılıp kullanıma uygun hale gelebilmektedir. Sonuç olarak doğal bir ham madde bile parfüm imalatına hazır hale getirilebilmek için doğal özelliğinden sıyrılıp kimyasal sürece tabi tutularak doğal yapısını kaybediyor. Ürün her ne kadar doğal olsa bile doğasında olan bir başka yönünü ortaya çıkardığımızda artık farklı bir kimyasal bir boyut kazanmış oluyor.

Paylaş:

3 yorum

  1. Pingback: Joy Jean Patou - Parfüm Seçimi

  2. Pingback: Angel Thierry Mugler - Parfüm Seçimi

Sizin Yorumunuz?