Parfüm Piramidi ve Parfüm Notaları

5
Nota deyince hepimizin aklına müzik ile ilgili terimler gelir. Esasında haksız da bir yaklaşım değildir, müzik notaları ile parfüm notaları birbirlerine çok da benzeşirler. Nasıl bir müziği meydana getiren, ortaya çıkaran ezgileri ayıran, sahip olduğu notalar ve eşsiz uyumu ise, parfüm notaları için de aynı eşsiz uyum gereklidir.

Parfüm Notaları Nelerdir? Parfüm Piramidi Nedir?

Parfüm notaları üç esas katmandan oluşmaktadır. Açılış notaları, kalp notaları ve baz notalarından oluşan bu dizilim parfüm piramidi olarak adlandırılır. Parfüm seçimi yaparken, parfüm notaları ve her bir parfüm katmanın diğer katmanlarla uyumu ve parfüm notaları arasındaki geçişleri parfüm seçimimiz için önemli bir yol göstericidir.
AÇILIŞ NOTALARI

Parfümün açılış notası, ilk sıktığınız an, havayla temas anında ortaya yayılan, parfüm hakkında ilk fikri veren ilk katmandır. Açılış notaları olarak da adlandırılan parfüm piramidinin üst notaları, parfüm notaları arasında en hafif moleküllere sahiptir. Uçuculuğu fazla olan küçük moleküllü kimyasallardan oluşmaktadır. Etkisini hızla kaybeden katman olmasına rağmen, kokuya dair ilk izlenimi yaratarak sizi satın almaya ikna eden etkili bir katmandır. Markalar ikna kabiliyetlerini yükseltmek için özellikle açılış notaları üzerine yoğunlaşır. Kalp notalara yumuşak bir geçiş yapmaya zemin hazırlayan açılış notalarını kokladıktan sonra kendinize zaman tanıyın ve kalp notaları ile karşılaşmayı bekleyin.

Turunçgiller, yeşil notalar, hafif meyveli notalar ve çiçeksi notalar çabuk buharlaşmaları sebebiyle üst nota bileşenlerinde sıklıkla kullanılırlar.

Parfüm Notaları Nelerdir

KALP NOTALARI

Parfüm piramidinin ikinci katmanı olan kalp notaları, kokuyu kategorize etmekte önemli bir referanstır.  Parfümü sıktığınız 10 dakika ila 30 dakika arasında, açılış notaları etkisini kaybettiğinde kalp notaları kendini gösterir. Parfüm formülasyonunda hedef alınan, ortaya çıkarılmak istenen asıl katman olması nedeniyle de “orta notalar” olarak adlandırılır. Parfüm notaları arasında parfümün karakterini ifade eden katmandır.

Sıklıkla çiçeksi ve aromatik meyve notalarının bileşiminden oluşmakla birlikte kokuyu güçlendirmek ve baz notalara yumuşak zemin hazırlamak için  tatlı baharat ve hindistan cevizi gibi esanslarla kullanılabilmektedir. 

Sıkça kullanılan kalp notalarına örnek olarak acı portakal çiçeği, yasemin, sardunya çiçeği, ylang ylang, lavanta, limon, süsen, gardenya, manolya, mine çiçeği, şakayık, nergis ve hindistan cevizi esanslarını sıralayabiliriz.

Parfüm Notaları Nelerdir

ALT NOTALAR

Kalp notaların etkisi kaybolduktan parfüm piramidinin üçüncü ve son katmanı, parfüm notalarının son fazı olan alt notaları ortaya çıkar. Alt notalar uçuculuğu fazla olmayan, ağırlıkları en fazla olan büyük moleküllü notalar içerirler. Alt notalar bulunmuş olduğu katmana bir karakter katmakla kalmayıp, parfümün diğer katmanların da sahip olduğu notaların kalıcılık süresini uzatarak sabitleyici görevi üstlenirler. Bir anlamda parfümün kalıcılık kriterini belirleyen notalardır.

Alt notalar ortalama 60 dakika ile 120 dakika arasında kendisini gösterebilir. “Baz notalar” olarak da adlandırılan bu katmanın, parfümün kalıcılığına olan etkisi, içeriğindeki notalara ve teninizin Ph derecesine göre değişiklik gösterecektir.

Alt notalarda  kullanılan başlıca parfüm notaları arasında paçuli, vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı, paçuli, vanilya, amber, misk, civet, tonka fasulyesi,reçine, tütsü, asilbent, meşe yosununu sıralayabiliriz.

Parfüm Notaları Nelerdir

Paylaş: