Bebeklerde Parfüm Alerjisi

0

Bebeklerde Parfüm Kullanımı

ve Parfüm Alerjisi

Bebeklerin bağışıklık sistemi, yetişkinlerin bağışıklık sistemine göre çok daha hassastır. Yetişkin cildine göre, daha ince olan bebek cildinin yağ dokusu yoktur. Bu nedenle çok daha geçirgendir. Bebeklerin cildi, dışarıdan uygulanan tüm maddeleri kolaylıkla emer. Ayrıca bebek cildi virüsler, bakteriler ve alerjenlere karşı bir savunma kalkanı oluşturmak zorunda kalır. Tüm bu sebepler nedeniyle bebekler alerjik reaksiyona neden olabilecek maddelerden yetişkinlere göre çok daha fazla etkilenirler. Dolayısı ile bebeklerde parfüm alerjisi yetişkinlere kıyasla daha fazladır.
Avrupa Birliği’nin Almanya’da Göttingen Üniversitesi, IMBE, Erlangen-Nünberg Üniversitesi, Klinikum Dortmund akademisyenleri işbirliği ile gerçekleştirilen araştırmalar sonucu, alerji vakalarının yüzde 30’unun kullanılan, koku bileşenlerinden, parfümlü maddelerden kaynaklandığı saptandı. Araştırmaya göre alerji yapma riski yüksek olarak belirlenen 26 parfüm maddesi, AB regülasyonlarına göre, tüketiciyi uyarmak amacıyla tüm ürünlerin üzerinde belirtilmek zorunda.
Uzmanlar, özellikle annelerin, daha hassas cilde sahip bebeklerini korumak için, artık sadece özel olarak bebekler için üretilmiş ve göz yakmayan ürünlerle yetinmeyip, 26 alerjen parfüm, paraben ve alkol içermeyen, pH değeri bebeğin cildine uygun ürünler tercih etmesini öneriyor.
Anneler, bebeklerine şampuan alırken öncelikle kokuya önem veriyorlar. Oysa bebeklerde asıl dikkat edilmesi gereken husus hiç bir alerjen parfüm maddesi içermemesi gerekliliğidir. Parfümden uzak durmak günümüz şartlarında artık mümkün olmayabilir. Ancak anneler ve babalar;
  • Bebekleri için seçtiği ürünleri öncesinde mutlaka araştırmalı, güvenli olduğu bilinen ürünleri tercih etmeli,
  • Bebekleri için seçtiği ürünlerin, bebeklerde parfüm alerjisi semptomlarına neden olabilecek potansiyel 26 alerjen parfüm maddesi içermediğini mutlaka kontrol ederek satın almalı gerçekleştirmelidirler,
  • Sabun, paraben içermeyen, klinik ortamda deneyleri yapılmış, pH değeri bebek cildine uygun ve göz yakmayan ürünler tercih etmelidirler.
Avrupa Pediatrik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal, parfüm alerjisi ve suçlu parfümlerle ilgili tüketicileri uyarıyor. Prof. Dr. Ümit Ukşal, “Parfüm alerjileri ile ilgili panik yapmaya  gerek yok. Burada anne ve babalara düşen görev, özellikle bebekler ve çocuklar için doğru ve güvenli ürünü seçmek. Tüketicinin parfüm bileşenlerinin alerji riskini değerlendirebilmesi mümkün değil, bu nedenle de üretici firmaların kullandıkları parfüm maddelerini doğru seçmesi, tüketicinin ise kullanacağı ürünü dikkatli seçmesi gerekiyor. Ürünün içeriğini inceleyip alerjen madde içerip içermediği konusunda bilgi edinilmesi ve içerisinde alerjen madde bulunmayan şampuanların alınması büyük önem taşıyor. Eğer bebek veya çocuk alerjik bir bünyeye sahip ise, eczacılardan mutlaka paraben ve benzyl alkol gibi alerjen maddeler hakkında bilgi alınması gerekmekte” diye konuştu.
Bebeklerde Parfüm Alerjisi

Bebeklerde Parfüm Alerjisi ve Bebek Alerjilerinin Önüne Geçebilmek İçin Alınabilecek Önlemler

  • Bebeğinizin bulunduğu ortamda sprey veya aeresol şeklinde kimyasal temizlik ürünleri ve deodorantlar kullanmayın.
  • Bebeğinizin kıyafetlerini bebekler için özel tasarlanan ürünlerle yıkayın.
  • Bebeğiniz kuru bir cilde sahip ise mutlaka doktorunuzun tavsiye edeceği ürünleri kullanmaya özen gösterin. Kuru ciltli bebekler için tasarlanan özel kremlerden yararlanabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ile ilk tanışma dönemlerinizde banyosunu sadece su ile yapmaya özen gösterin. Şampuan kullanımı bebeğinizin alerji olmasına neden olabilir.
  • Bebeğiniz için kullanacağınız tüm ürünlerin alerjen madde içermeyen- özellikle AB Regülasyonunca suçlu parfüm maddesi içermeyen- ürünler olmasına dikkat etmelisiniz. Şampuan veya kremlerinizi eczaneden almaya özen göstermelisiniz.
  • Bebeğinizin hassas cildine uyumlu pH dengesini bozmayacak, kilinik deneylerden geçirilmiş, göz yakmayan şampuanlar kullanmalısınız.
  • Bebeğinizin yanında sigara içmemelisiniz.
  • Egzama ve diğer alerjik cilt reaksiyonlarının erken tedavisi alerji gelişimini önler
  • Pişik hemen hemen tüm bebeklerde görülebilir. Kulaktan dolma fikirler yerine, doktorunuzdan ve eczanenizden bebeğinize uygun ürünler tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.
Paylaş:

Sizin Yorumunuz?